home Introductie Tuin Ontwerpen Klein Stedelijk Landschappen Nieuws Contact
 
 
 
07 Nov 2011

"De Markt blijft zichzelf"

Wat in Geertruidenberg begon als een kasseienoorlog lijkt uitgedraaid op in liefde bloeiende vrede. 

Een nieuw gemeentelijk plan waarbij de beeldbepalende kinderkoppen op de Markt blijven liggen, werd gisteren tijdens een informatieavond in De Schattelijn zowat door alle aanwezigen omarmd.

Dat plan is vooral de vrucht van twee eerdere workshops waarin bewoners, gehandicapten organisaties en de Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe op gelijke voet met de gemeente spraken over een compromis tussen toegankelijkheid en cultuurhistorische waarde.

"De Markt blijft zichzelf", zo vatte gespreksleider en ruimtelijk adviseur Tom van Dessel uit Oosterhout het resultaat samen. Meest opvallende van het plan is dat langs de oude gevels een brede wandelpromenade komt. Op de Markt zelf komen fietspaden.

De bestaande bestrating wordt zowel op de Markt als in de Venestraat hergebruikt. "Een mooi project", sprak Jan van Gils, voorzitter van de Oudheidkundige Kring al aan het begin van de avond, "de ambtenaren hebben niet geprobeerd ons in een bepaalde richting te duwen. We zijn dichter bij elkaar gekomen. Laat dit proces een voorbeeld zijn voor toekomstige plannen."

(Uit: BNDeStem d.d. 1 november 2011)

WdBruijn heeft in samenwerking met Agel Adviseurs uit Oosterhout het nieuwe inrichtingsplan ontwikkeld en opgesteld. In twee workshops met omwonenden, winkeliers, horeca-ondernemers en belanghebbenden is het plan uitgekristalliseerd en ligt nu een plan voor dat door alle betrokkenen wordt 'gedragen'.

De uitvoering is gepland voor 2012, zodat bij het 800-jarig bestaan van Geertruidenberg in 2013 de gewenste face-lift van de Markt en Venestraat is gerealiseerd.


« Terug